Boktips

För anhöriga och barn till missbrukare

Vuxna barn till alkoholister
av Janet G. Woititz
Boken handlar om de tretton karaktärsdrag, som enligt författaren, är gemensamma för barn som vuxit upp i alkoholistfamiljer.
Flodhästen i vardagsrummet
av Tommy Hellsten
Berör medberoende, vilket är en sjukdom eller ett sjukdomsliknande tillstånd som uppkommer då en människa lever nära en mycket stark företeelse och inte förmår bearbeta denna före-teelse så att hon inte kan integrera den i sin personlighet, utan anpassar sig till den. Belyser de glömda barnens situation och om vad de gör med sina upplevelser som ingen talar om och hur blir man vuxen om man som barn ständigt tvingas till anpassning i en utsatt miljö med exempelvis alkoholism, arbetsmissbruk, incest eller där till exempel våld förekommer.
Anhörig
av Katerina Janousch
Om hur det är att vara medberoende och småbarnsförälder och kampen för att inse maktlösheten inför alkoholen och kokainet.
Barn av livet
av Tommy Hellsten
”Den här boken skriver jag för mina medvandrare på vägen, för alla dem som mist kontakten med barnet inom sig, för människor som vuxit upp och levt i alkoholisthem, för dem som levt i hem där incest, våld, arbetsnarkomani, trångsynt religiositet eller mentalsjukdom förekommit. Jag vänder mig till de barn som inte har fått vara barn, utan först som vuxna börjat söka efter sin barndom”.
Flickan som inte fick finnas
av Ethel G. Ericsson
Alice, Ethels mamma, missbrukar sprit och tabletter. Hon lider av psykiska besvär och hennes humör svänger mellan upprymdhet och depression. Lilla Ethel lär sig tidigt att iaktta varje nyans i mammans upp- och nedperioder. Ständigt går hon med en knut i magen av rädsla för att göra eller säga fel. Fysisk och psykisk misshandel - hot, hån, kränkningar och slag - hör till vardagen.
Svinalängorna
av Susanna Alakoski
Boken ger en svart bild av barns utsatthet i en alkoholistfamilj och är vinnare av Augustpriset 2006.

Om medberoende

Kvinnor som älskar för mycket
av Robin Norwood
Många kvinnor dras hela tiden in i olyckliga förhållanden med män. Sedan kämpar de för att få dessa dödsdömda förhållanden att fungera – genom att älska mannen ännu mer. Varför?
Bli fri från ditt medberoende - Sluta kontrollera andra, börja bry om dig själv av Melody Beattie
Boken vänder sig till människorna runt en person som är beroende på ett eller annat sätt, alkoholist, narkoman, spelare eller matmissbrukare.

Om alkoholism

Jaget och missbrukaren
av Craig Nakken
Ger en ny och övertygande bild av hur en människa utvecklar en missbrukarpersonlighet. En bok som kan vara till stor hjälp för såväl missbrukare av skilda slag som för anhöriga, samt för alla dem som arbetar med missbruksfrågor.
Tolv steg tillbaka till livet : om familje-sjukdomen alkoholism
av Hans Lundberg
Boken ger på ett enkelt och lättillgängligt sätt kunskap om alkoholism och beroende. Här berättar en alkoholist om sin svåra och ångestfyllda väg utför - men han berättar också om vändpunkten och sitt tillfrisknande.

Matmissbruk

Då Fanns Ingen Nåd - Om Anorexia Nervosa
av Ann Hörnfeldt
Efter fyra veckors språkresa kommer Sanna hem – sen börjar ett flerårigt helvete. Sanna lider av anorexi, så följer år av förnekelser, lögner, kräkningar i smyg och viktras till 40 kg. En annorlunda anorexibok som bygger på kunskap och känsla.
Jätten i spegeln - En bok om kampen mot anorexi och andra ätstörningar
av Helene Arkhem
Det finns tjejer som ständigt ljuger. Som säger “Nej tack, jag åt nyss”, trots att deras kroppar plågas av hunger. Det är tjejer som tror att de blir feta av att dricka ett glas vatten. Tjejer som är på väg att svälta sig själva till döds. Sjukdomen de lider av är anorexia nervosa.

Övriga böcker

Föräldraskap
av Tommy Hellsten
Barn går inte i repris! Ändå är barnen på väg
att bli de stora förlorarna i vårt moderna samhälle. Beror det på missuppfattningen att samhällets barnomsorg kan ersätta det personliga ansvaret som varje förälder har? Tommy Hellsten menar att det ansvariga föräldraskapet håller på att försvinna, vilket får till följd att barnen inte får den vägledning de behöver.
Självkänsla nu! – Din personliga coach visar hur
av Mia Törnblom
Hur kommer det sig att människor som utåt sett har allt – skönhet, status, förmögenhet, talang, kunskap, framåtanda, självförtroende – ändå kan känna sig misslyckade och otillräckliga? Svaret är med största sannolikhet: låg självkänsla.
En shopaholics bekännelser
av Kinsella Sophier
Rebecca älskar att shoppa, men hennes problem är kreditgränserna på kortet. Läs hennes egen berättelse.
För att överleva : Om självskadebeteende
av Sofia Åkerman
För att överleva är skriven ur ett patientperspektiv och riktar sig till föräldrar och anhöriga, sjukvårdspersonal, studerande och andra som vill ha information om hur man bäst kan hjälpa någon som skadar sig själv.
Självhjälp för tonåringar
av Dave Pelzer